In 2021 is een MKB vriendelijk aanbestedingsformat in gebruik genomen, zodat aanbestedingen toegankelijker zijn geschreven en er minder handelingen nodig zijn.
In 2021 is voor aannemers, installateurs en architecten een webinar georganiseerd. Thema was de mogelijkheden om technische installaties in de toekomst circulair te maken. Hierin zijn we samen opgetrokken met Rijkswaterstaat, Impuls Zeeland en Techniek Nederland
In april is een nieuw plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen vastgesteld voor de periode 2021-2024. SDG’s (= substainable development goals wat vrij vertaalt staat voor "17 doelen voor een betere wereld") worden in dit plan gebruikt als communicatiemiddel. Het plan is opgesteld samen met marktpartijen, inkopers van Zeeuwse gemeentes, beleidsmedewerkers en scholen. Alle provinciale beleidsdoelen die een raakvlak hebben met maatschappelijk verantwoord inkopen zijn vertaald in de belangrijkste SDG’s waarop zal worden gefocust bij inkopen en aanbesteden. Deze doelen zijn bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluidsreductie, duurzame energie, emissiereductie, bevorderen leefbaarheid, circulaire & biobased economie, CO2 vermindering, waterbuffering, duurzaam groenbeheer, bodemvruchtbaarheid en verbeteren, als ook inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en opleidingen/stages. Dit plan won eind 2021 de Europese Procura+ award voor het beste inkoopinitiatief van het jaar.
Het Europees Interreg 2Seas project CBCI (= circulair biobased construction industries) bestaat uit verschillende uitvoeringsprojecten. Vanuit Inkoop is aan een van de uitvoeringsprojecten een belangrijke bijdrage geleverd. Het betrof het opstellen van een zogenaamd whitepaper over het aanbesteden van biobased en circulaire bouw- en renovatieprojecten. Een whitepaper is een document of rapport. Daarin wordt een probleem en/of een mogelijke oplossing beschreven dat kan helpen om een beslissing nemen. Dit whitepaper betrof ervaringen en voorbeelden uit Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië aangevuld met praktijkervaringen uit living labs. In een ‘living lab’ vindt onderzoek en vernieuwing tegelijk plaats. Daarbij wordt samengewerkt met andere partijen, zoals in dit geval met Emergis in Kloetinge en met de Koninklijke Universiteit Leuven in Gent.