Goed openbaar bestuur draagt bij aan de kwaliteit van de samenleving en aan de welvaart. Het provinciebestuur zet zich in om de kwaliteit van dat openbaar bestuur te vergroten. Net als in 2020 heeft Covid-19 ook in 2021 effect gehad op de uitvoering van onze werkzaamheden. Sommige taken kenden hierdoor een intensivering, andere taken werden juist lastiger om in uitvoering te brengen.
Door de (financiële) gevolgen van de coronacrisis voor gemeenten, de tekorten op het sociaal domein en de herverdeling van het gemeentefonds, zijn gemeenten voor grote uitdagingen gesteld. De intensiteit van de provinciale toezichthoudende taak is hierdoor toegenomen en begin 2021 stonden er twee gemeenten onder preventief toezicht. Door herstelacties hebben we het jaar kunnen afsluiten met één gemeente onder preventief toezicht.
Interbestuurlijke samenwerking is nodig om als overheden de gezamenlijke Zeeuwse opgaven het hoofd te bieden. Hiervoor is in 2019 gestart met het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO). Volgens afspraak is het OZO geëvalueerd en hebben de deelnemende overheden dit jaar het besluit genomen om het OZO te continueren. Daarnaast werkten de gemeenten in de drie Zeeuwse regio’s aan de gezamenlijke regiovisies en hebben twee van de drie regio’s een doorvertaling gemaakt van de visies om te komen tot uitvoering. Bij dit proces is Provincie Zeeland nauw betrokken geweest en heeft hieraan bijgedragen, zowel financieel als in kennis en kunde.
Op interprovinciaal niveau is ook in 2021 samengewerkt, o.a. in IPO-verband, maar ook in diverse bestuurlijke en ambtelijke adviescommissies. In de bestuurlijke adviescommissie Kwaliteit Openbaar Bestuur zijn kennis en ervaringen gedeeld over de regionale aanpak, het werken als één overheid, het organiseren van bestuurskracht en aanpalende kwetsbaarheden. Met name met Fryslân zien we veel gelijkenissen, waardoor een aantal keer per jaar een bestuurlijke kopgroep wordt georganiseerd om ervaringen te delen en elkaar te versterken. De beperkende maatregelen door Covid-19 maakte dat deze ontmoetingen in 2021 niet of onder aangepaste omstandigheden konden plaatsvinden.
Als grensgebied heeft Zeeland in 2021, samen met medeoverheden als Noord-Brabant en het Rijk, weer nauw samengewerkt met Vlaanderen. Onder andere op het gebied van grensproblematiek veroorzaakt door Covid-19. Door ambtelijk- en bestuurlijk grensoverleg zijn afspraken gemaakt over de grensbelemmeringen en hoe deze op te heffen. Daarnaast hebben we, samen met het Programma Regionale Economie, door inzet van de lobby meegewerkt aan Interreg op thema’s als cross-border healthcare.
De Covid-19 maatregelen zorgden in 2021 wederom voor belemmeringen op het terrein van lobby en public affairs. Toch is, door het aanspreken van onze creativiteit, er ook in 2021 aandacht gevestigd op Zeeland in o.a. Den Haag en Brussel via lobbyactiviteiten. Een voorbeeld is de Zeeuws Haagse dag, die dit jaar voor het eerst in een drieluik is georganiseerd. Ook is in 2021 inzet gepleegd door het evenementenbureau in de organisatie van activiteiten voor onze strategische programma’s en projecten door op te treden als adviseur en/of organisator.
Door de komst van de Omgevingswet en de aangenomen motie van Provinciale Staten, stellen we een nieuwe participatieverordening op waarin het Uitdaagrecht wordt opgenomen. De eerste voorbereidingen voor deze verordening zijn in 2021 getroffen en we verwachten in 2022 de nieuwe verordening aan Provinciale Staten aan te bieden.
De beperkende maatregelen door Covid-19 hebben dit jaar ook hun weerslag gehad op de werkwijze van Provinciale Staten en hoe zij in staat werd gesteld haar rollen te vervullen. Hier is door de inzet van digitale oplossingen het hoofd aan geboden. Desondanks zijn de Statenvergaderingen, ongeacht fysiek of digitaal, wel openbaar toegankelijk geweest via de website van Provincie Zeeland.
Op het terrein van Weerbaar bestuur zijn in 2021 stappen gezet in de vorm van het vaststellen van het beleidsplan Aanpak Ondermijning 2021-2023 en de herijking van het Bibob-beleid. Door een uitbreiding van het team Bibob/ Ondermijning is er uitvoering gegeven aan de programmalijnen van het beleid, waaronder het vergroten van bewustwording rond ondermijning.