De eerste, tweede en inmiddels derde corona-golf met bijbehorende beperkende maatregelen, hebben vanaf maart 2020 breed impact gehad op het economisch en sociaal functioneren van de Zeeuwse samenleving. De Coronamonitor geeft daarvan een beeld. Corona komt uitgebreid terug in deze jaarstukken bij diverse opgaven, programma's en grote projecten. In de paragraaf bedrijfsvoering beschrijven we de effecten die Corona had op de bedrijfsvoering van onze eigen organisatie. Een meer uitgebreide beschrijving voor de sectoren economie, cultuur en openbaar vervoer is opgenomen in de corona-brief die recent aan Provinciale Staten is gestuurd.
In grote lijnen ging het provinciaal werk 'gewoon' door, maar soms wel met de handrem erop. Diverse evenementen en bijeenkomsten die we vanuit onze faciliterende en regisserende rol organiseren, konden niet doorgaan of werden digitaal gehouden. Voor netwerksturing als wijze waarop we met opgaven en programma's aan de slag zijn, was het digitaal vergaderen een extra uitdaging. De vertraging door het inregelen van nieuwe werkwijzen en door de beperkende maatregelen (die deels nog in 2021 doorlopen), betekende over de hele linie dat bestedingen enigszins achterbleven. Dit is ook zichtbaar in het jaarrekening-saldo dat over 2020 wat hoger is dan gebruikelijk. De corona-maatregelen hadden ook effect op reeds toegezegde subsidies, met name voor cultuur en sport (een meer uitgebreide beschrijving is opgenomen in de corona-brief).
Vanuit het Rijk zijn er financiële maatregelen die voor een dempend effect zorgen. Denk aan de beschikbaarheidsvergoeding voor het openbaar vervoer, generieke regelingen voor ondernemers (zoals de NOW) en specifieke regelingen voor bijv. cultuur (Kickstart Cultuurfonds). Ook zijn er Zeeuwse arrangementen voor MKB-ondernemers, mogelijk gemaakt uit de € 2 miljoen die in 2020 beschikbaar is gesteld. Dit steunpakket wordt uitgebreid belicht in de corona-brief. Daarnaast hebben de provincies via het IPO hun coronaschade in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot een eerste specifieke uitkering voor schade tot 1 juli 2020 op het gebied van Cultuur. Daarnaast vindt in IPO verband overleg met het Rijk plaats over compensatie van cultuurschade over de periode juli-december 2020 en over gederfde tolinkomsten.
Tenslotte, als Provincie hebben we op financieel gebied een beperkte rol. Dat neemt niet weg dat we ons buigen over de vraag in hoeverre de coronacrisis als katalysator kan werken voor nieuwe oplossingen voor bestaande vraagstukken. Er is nu een momentum. Dat speelt bijvoorbeeld rond het openbaar vervoer, waar wordt gewerkt aan een zogeheten Transitieplan, met vervoersoplossingen die verder kijken dan het traditionele busvervoer.