De uitvoering van de Kustvisie is in 2020 verder voortvarend opgepakt en doorgezet in samenwerking met de Kustvisiepartners. Een groot aantal van de actiepunten van de Kustvisie is inmiddels afgerond. De afspraken vanuit de Kustvisie over concrete gebiedsvisies, recreatieve ontwikkelingen en projecten zijn verder juridisch geborgd in relatie tot de (nieuwe) Omgevingsverordening. In 2020 is voor 2021 en verder een nieuwe, zowel ambtelijke als bestuurlijke, vergaderstructuur voor de Kustvisie opgezet, gericht op proactieve kennisuitwisseling en ruimte voor dialoog over de opgaven voor de Zeeuwse kust. Dit biedt kansen voor de borging van de uitvoering van de Omgevingsagenda Zuid-West voor de kustzone welke eind 2021 wordt opgeleverd.
De uitvoering van de Kustvisie is in 2020 doorgezet in samenwerking met de Kustvisiepartners. Een groot aantal van de actiepunten van de Kustvisie is inmiddels afgerond. De afspraken vanuit de Kustvisie over beleid en gebiedsbegrenzingen zijn juridisch geborgd in relatie tot de (nieuwe) Omgevingsverordening. In 2020 is verder ingezet op een gericht op proactieve kennisuitwisseling en ruimte voor dialoog over de opgaven voor de Zeeuwse kust. Dit biedt kansen voor de borging van de uitvoering van de Omgevingsagenda Zuid-West voor de kustzone welke eind 2021 wordt opgeleverd.
In 2020 is in overleg en samenwerking met de kustgemeenten verder ingezet op de opstelling en afronding van de gemeentelijke gebiedsvisies voor de aandachtsgebieden in de kustzone. (Digitale) innovatie en kwaliteitsverbetering van verblijfsrecreatie is verder gestimuleerd door een breed aanjaagprogramma, gekoppeld aan het Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland. Voor de vrijetijdssector, getroffen door de maatregelen in verband met Covid-19, zijn aanvullend op het Aanjaagprogramma Innovatie planvormingsvouchers beschikbaar gekomen. Voor de vitaliteit van de verblijfsrecreatie is gewerkt aan de borging en uitwerking van de aspecten brandveiligheid, ondermijning en digitaal nachtregister. Het opstellen van de Veerse Meer visie is vorig jaar voortvarend voortgezet.
In 2020 hebben we verder ingezet op duurzame toeristische mobiliteit met een bijbehorende Kennisagenda en zijn diverse projecten in de steigers gezet op het gebied van vervoersbeleving. Natuurbranding en -beleving is in 2020 opgezet en met diverse activiteiten en campagnes gepromoot. In 2020 zijn de beoogde activiteiten op het vlak van Gezond in Zeeland grotendeels uitgevoerd. Vooruitlopend op de overgang naar een Zeeland Marketing Organisatie (ZMO)zijn enkele toeristische onderdelen tijdelijk bij de provincie geborgd. Ondanks de coronacrisis is TUA programma 2020 conform afspraak uitgevoerd. Eind 2020 zijn we gestart met het traject om met de Toeristische Alliantie Zeeland (TUA) te komen tot een programma 2021, welk programma nadrukkelijk is gekoppeld aan de diverse maatschappelijk opgaven. Vanuit het TUA programma 2020 is gestart met het visietraject 'Bewuste Bestemming Zeeland 2030', met een bijbehorende meerjarige actie-agenda. Ook is samen met de toeristische en maatschappelijke partners de bouwsteen voor Toerisme opgeleverd voor de nieuwe Omgevingsvisie Zeeland.