Omschrijving (toelichting)

• Regierol gericht op borging (samenwerking en juridisch) van de Gebiedsvisie Veerse Meer en uitvoering van de daarbij behorende actie-agenda.
• Regierol gericht op realisering van de opgaven Zeeuwse Kustvisie en uitvoering van de daarbij behorende actie-agenda.
• Stimuleren gebiedsgerichte samenwerking Grevelingen en Oosterschelde voor waterrecreatie en kwaliteit openbare recreatievoorzieningen.
• Regierol op realisatie acties actieprogramma waterrecreatie en stimulering van de waterrecreatie in Zeeland.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

  • Veerse Meer: In 2022 is met het oog op de totstandkoming van het actieprogramma Veerse Meer een netwerkregisseur aangesteld. In juni 2022 is de intentieverklaring afgesloten die de ambities en stappen naar uitvoering van projecten vertaald. Daarnaast is de samenwerking geïntensiveerd in projecten zoals waterkwaliteit en onderzoek kwaliteit openbare voorzieningen. De afspraken uit de zijn opgenomen in de provinciale verordening. Hiermee zijn voor zover voor de provincie mogelijk de afspraken en ook de vele kwaliteitseisen voor het Veerse Meer geborgd. De overgangsregeling voor (pijplijn-)projecten Veerse Meer zal begin 2023 worden geactualiseerd.
  • Kustvisie: In 2022 heeft de evaluatie van de Zeeuwse Kustvisie plaatsgevonden. Het actieprogramma bij de Kustvisie was grotendeels uitgevoerd en is daarom afgesloten. Door het actieprogramma is de samenwerking niet alleen regulerend, maar ook ontwikkelingsgericht; dit wordt gewaardeerd door de Kustvisiepartners. De bestuurlijke besluitvorming over de evaluatie van de Kustvisie vindt begin 2023 plaats. Hierbij zal een prioritering aan de opvolging van de diverse aanbevelingen uit de evaluatie worden gegeven. Eén van de aanbevelingen is onder andere om tot een nieuwe actieagenda Zeeuwse Kustvisie te komen.
  • Kwaliteit openbare recreatievoorzieningen: In 2022 is een traject gestart in samenwerking met het Waterschap en Staatsbosbeheer, de huidige beheerders van de voorzieningen voor Veerse Meer en Grevelingen. Het doel is een gedragen nieuw beheersysteem voor recreatieve voorzieningen in Zeeland.
  • Waterrecreatie: In 2022 is, vanuit de Actie-agenda voor Bestemming Zeeland 2030 als uitwerking op het thema ‘Een divers aanbod voor een aantrekkelijke en vitale sector’, in samenwerking met gemeenten en de sector, de visie en actie-agenda Waterrecreatie tot stand gekomen. Eind 2022 hebben we met deze partijen de prioriteiten voor de eerste acties bepaald en hoe we gezamenlijk de uitwerking van de acties organiseren. Partijen hechten veel belang aan ‘de basis op orde’, maar ook randvoorwaarden als waterkwaliteit, bereikbaarheid en kwaliteit en beheer van recreatieve voorzieningen, zijn belangrijk.