Met de insteek van een Nationaal Programma Landelijk Gebied heeft het Rijk gekozen voor een integrale aanpak voor het landelijk gebied. De inzet is om alle opgaven in het landelijk gebied samen te brengen. Landelijk worden de doelen vastgesteld. Het is aan de provincies hier gebiedsgericht een goede vertaling aan te geven. Helder is dat investeren in de kwaliteit van de natuur prioriteit heeft. De stikstofproblematiek maakt dat elke dag en steeds indringender duidelijk. De aanpak van deze opgaven kan niet zonder een helder perspectief voor de Zeeuwse landbouw. De inzet van ons college is ook het afgelopen jaar geweest deze opgaven en dit perspectief in samenhang te ontwikkelen. En beiden zullen grote investeringen vragen. Het een kan niet zonder het ander. Het uitvoeringsprogramma landelijk gebied waarin een volhoudbare landbouw en herstel van de biodiversiteit centraal staan is een goede basis om dit jaar en ook de komende jaren hiermee aan de slag te gaan. Het in voorbereiding zijnde gebiedsprogramma gaat hier in 2023 richting aan geven.
Ondertussen is verder gewerkt aan de doelstellingen en acties uit de begroting. Want in alle gevallen gaan de basistaken voor natuur en de lopende afspraken Natuurpact onverminderd door. Het natuurbeheer is onder andere op basis van het Programma Natuur hersteld; het vergoedingspercentage is nu weer 84%.
Ook is de samenwerking met de faunabeheereenheid (FBE) geëvalueerd. Deze evaluatie is de aanleiding geweest voor een voorstel aan uw Staten om de organisatie en het bestuur van de FBE te versterken.
We hebben samen met onze partners dit jaar hard gewerkt aan het natuurherstel, onder andere ter uitvoering van het Programma Natuur. Een aansprekend project was de versterking van de Hooge Plaat in de Westerschelde. Ook is de aanvraag voor de Unesco-status Geopark voor de Schelde-delta definitief gedaan in 2022.
Het Nationaal Strategisch Plan voor de Nederlandse invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is dit jaar door Europa goedgekeurd en gaat nu door naar de uitvoering. De structuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is met verandering van de conditionaliteiten en de invoering van de ecoregelingen dusdanig gewijzigd dat de effecten nog zeer onzeker zijn. Wij zullen dit nauwlettend blijven volgen. Wij zetten ons ervoor in dat zoveel mogelijk ondernemers mee kunnen doen en stappen kunnen zetten. Tegelijkertijd loopt de uitvoering van het "oude" GLB nog door. In 2022 hebben we onder andere openstellingen gehad voor technische maatregelen in landbouw waar veel belangstelling voor was.
De inzet voor biodiversiteit heeft als lange termijndoel om te komen tot een natuurinclusieve samenleving. Natuur is niet alleen in de natuurgebieden te vinden maar overal in de samenleving. Op de Natuurtop van dit jaar was dit het centrale thema.