G
Terug
De energietransitie is een ingrijpend proces. Integrale samenwerking tussen beleidsvelden biedt voordelen.
Omschrijving (toelichting)
De energietransitie in de logistieke sector kent nog vele onzekerheden, zoals hoe groot wordt het aandeel elektrische voer- en vaartuigen. Hoe verloopt de als gevolg daarvan de vraag naar elektriciteit en wat is de impact op het elektriciteitsnet. De kennis van deze ontwikkeling is bij veel betrokkenen onvoldoende en de logistieke sector wacht door de onzekerheid nog af. Echter die tijd is er niet. De provincie vervult een coördinerende rol in deze transitiefase. Voor een groot deel is de strategie vastgelegd in de RES.
De activiteiten van de Provincie in 2022 zullen bestaan uit:
- Uitrol bedrijventerreinaanpak logistiek.
- Het bundelen van uitvoeringskracht met betrekking tot onderzoek (trends van het energiegebruik en de effecten daarvan), implementatie en kennisoverdracht.
- In afstemming me landelijke partners een implementatie strategie ontwikkelen voor laad- en vulinfrastructuur voor weg en water.
- Maatwerkoplossingen bedenken voor specifieke locaties (Central Gate) in de periferie.
- In samenwerking met onze collega’s van Energietransitie (RAL) en Ruimtelijke Ordening (herstructurering bedrijven terreinen) en marktpartijen is in 2022 meer in samenwerking met de bedrijven aan projecten gewerkt. Het doel van deze samenwerking is om de logistieke sector optimaal te begeleiden bij de energietransitie en de maatschappelijke kosten van de energietransitie zoveel mogelijk te beperken en de economische ontwikkeling positief te beïnvloeden.
- In samenwerking met partners Europese en landelijke subsidies verweren.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
- De uitrol van de bedrijventerreinaanpak ligt op schema.
- Bundelen van de uitvoeringsoverdracht. Het KIC|MPI heeft een pilot gedraaid bij drie MKB-bedrijven in Zeeland. De kennisoverdracht vanuit de procesindustrie leverde bij de drie MKB-bedrijven tot 25% energiebesparing op. Het KIC|MPI heeft nu opdracht gekregen om een plan van aanpak voor 2023 te realiseren. Het doel is om deze werkwijze en onafhankelijke advisering bij meerdere MKB-bedrijven in Zeeland toe te passen.
- Afstemming met landelijke partners over ontwikkeling van de vul- en laadinfrastructuur. De Provincie Zeeland is lid van de landelijke platforms NAL logistiek en Clean Energy Hubs. Kennisuitwisseling tussen de landelijke overheden en de logistieke en mobiliteitssector vindt plaats. Ook zijn we partner bij de Spronggroep. Dit samenwerking verband van 5 Hogescholen in Nederland voert specifiek onderzoek voor onderzoeksgebieden betreffende energietransitie in de binnenvaart.
- Maatwerkoplossingen voor specifieke locaties. Gesprekken over dergelijke locaties worden gevoerd. Veelal betreft dit advisering over het samenbrengen van de juiste partijen.
- De interne samenwerking is en wordt uitgevoerd. Periodiek is structureel afstemmingsoverleg gevoerd en kennis gedeeld.
- Landelijke en Europese subsidies. Zeeland Connect heeft voor het laatste jaar het OP Zuid-project "Zero Emissie Transport Zeeland onderhanden. In 2023 loopt dit project ten einde. In 2023 wordt getracht een nieuw project met partners in te dienen.