De bodem vormt dé basis van een agrarisch bedrijf. Goed bodembeheer draagt bij aan opgaven waar de landbouwsector, maar ook de maatschappij, voor staan. Klimaatverandering en de aanpassing daaraan, verduurzaming en vergroting van biodiversiteit zijn hier voorbeelden van. 

  • Ondersteunen van manieren om de kwaliteit van de Zeeuwse landbouwbodems op peil te houden en te verbeteren. 

Via verschillende sporen werken wij daar ook in 2025 aan, zoals:

  • Stimuleren van het verzamelen, ontwikkelen en verspreiden van kennis. Dit doen we samen met kennisinstellingen en via projecten bij agrarische ondernemers. Daarbij is veel aandacht voor opbouw en verspreiding van kennis over de samenhang van bodembiologie, -chemie en structuur.
  • Zeeland doet met Zuid-Holland en Noord-Brabant mee in projecten ter stimulering van het verdienmodel van boeren, waarbij veel aandacht is voor het verbeteren van de bodemkwaliteit (KPI-systematiek = Kritische Prestatie Indicatoren). 
  • De opstart van koplopersmaatregelen binnen het Zeeuws gebiedsprogramma. 
  • We volgen de beleidsontwikkelingen op Europees en landelijk niveau. Speciale aandacht is er voor de  rol van het Rijk in de mestwetgeving en regelgeving rond plantaardige bemesting, en ontwikkelingen op het gebied van regelgeving rond klimaatverandering, zoals opslag van koolstof in landbouwbodems.