Onze organisatie ontwikkelt zich elke dag om het beste voor Zeeland en de Zeeuwen te doen. Daarbij verandert de wereld om ons heen, en snel ook. De uitdagingen worden steeds complexer en we krijgen steeds meer taken op ons bord. We zien bijvoorbeeld dat het Rijk provincies een grote rol geeft in landelijke vraagstukken rond natuur en stikstof, woningbouw en energietransitie. In het coalitieakkoord ‘Met Zeeland, Voor Zeeland!’ beschrijft het college dat er forse opgaves liggen, waar we mee aan de slag moeten.
Het Rijk ziet een hoofdrol voor de provincies om al die vraagstukken én alle partijen die nodig zijn voor de uitvoering bij elkaar te brengen. De komende jaren verwachten we daardoor veel nieuwe collega’s te verwelkomen. Daarnaast gaan collega’s met pensioen en ontstaan er ook door natuurlijk verloop vacatures. Dit betekent dat de vraag naar personeel alleen maar zal toenemen.
De afgelopen jaren zijn de benodigde resultaten behaald qua vernieuwing in het medewerkersbestand en opvolging van uitgestroomde expertise. Ook de komende jaren blijft inzet nodig gezien de grote uitstroom door medewerkers met een pensioengerechtigde leeftijd (mede vanwege pre-pensioenkeuzes) die inmiddels in volle gang is. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt heeft consequenties voor ons werk. Op kritische functies wordt het steeds moeilijker om voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers te werven. In combinatie met een vergrijzende organisatie en de uitstroom van deze groep de komende jaren, vereist dat investeringen in hoe we de arbeidsmarkt benaderen én hoe we invulling geven aan aantrekkelijk werkgeverschap.
Om ervoor te zorgen dat de Provincie Zeeland klaar is voor de toekomst, gaan we het niet redden met alleen de reguliere werving van opdrachten/vacatures. In 2024 zijn we gestart met een online arbeidsmarkcampagne Provincie Zeeland. Met de campagne willen we de Provincie Zeeland als werkgever zichtbaarder maken en goed op de kaart zetten. En natuurlijk nieuw talent aantrekken. Talent dat samen met ons gaat werken aan het beste doen voor Zeeland en de Zeeuwen.
De campagne draagt tevens bij aan de positionering van het merk ‘Zeeland’ als shaping the future delta. De Provincie Zeeland draagt met de arbeidsmarktcampagne deels uit dat je door bij ons te komen werken, kunt bijdragen aan het bouwen van de delta van de toekomst.
Boeien en binden
We streven ernaar onze medewerkers zoveel mogelijk in te zetten op uitdagende werkzaamheden die verband houden met belangrijke projecten (opgaven). Op deze manier investeren we ook in de ontwikkeling en het behoud van kennis en ervaring binnen ons eigen personeelsbestand. Ook blijven we investeren in het aantrekken van jong talent ‘de stagiair van vandaag is immers de medewerker van morgen’. Inzet is zoveel mogelijk stageplekken te bieden: 25 per jaar.
Extra aandacht gaat uit naar plaatsen in de organisatie waar sprake is van moeilijk vervulbare vacatures. Dit doen we door te werken met traineeships. Om deze talenten en andere medewerkers langer aan ons te binden, besteden we de komende periode extra aandacht aan het boeien en binden van ons personeel. Bijvoorbeeld door het gericht inzetten van opleiding en training, het versterken van het onboardingsprogramma en het doorontwikkelen van het vitaliteitsbeleid.
Diversiteit en veilige werkomgeving
De Provincie Zeeland wil in haar personeelsbestand een afspiegeling zijn van de (Zeeuwse) samenleving. Zij heeft hierin een maatschappelijke voorbeeldrol richting de arbeidsmarkt. Door het ondertekenen van het charter Diversiteit en Inclusie in 2021 (van de SER Diversiteit in bedrijf) en bijbehorend actieplan laat de Provincie zien dat zij concrete inspanningen verricht om meer diverse groepen mensen aan te spreken en een plek in de organisatie te bieden. Daarmee committeert de organisatie zich aan de eigen doelen om diversiteit en inclusie op de eigen werkvloer te bevorderen. Dit zijn:
- Bewustwording.
- Aantrekkelijk en inclusief werkgeverschap.
- Vergroten inzet populatie met afstand tot de arbeidsmarkt.
- Ontwikkelen en uitwisselen ervaringen op het thema D&I.
Discriminatie en agressie worden niet getolereerd. We blijven voortdurend streven naar een veilige en prettige werkomgeving voor iedereen. Om dit te waarborgen, hebben we vertrouwenspersonen beschikbaar. Daarnaast hebben we een gedragscode integriteit en een klokkenluidersregeling om melding te kunnen maken van vermoedens van misstanden.
Voortzetten organisatieontwikkeling
We leveren goed werk, zijn deskundig, betrokken en komen met goede adviezen. Maar, de wereld om ons heen verandert snel. Opgaven en uitdagingen worden steeds complexer en we krijgen steeds meer taken op ons bordje. Om invulling te geven aan de ambities uit het Coalitieakkoord moeten we onze manier van werken hierop laten aansluiten. In 2025 gaan we verder met de uitvoering van het organisatie ontwikkeltraject die in 2024 is gestart.
Tijds- en plaatsbewust werken
De organisatie heeft keuzes gemaakt om het werken op afstand een structurele plek te geven in de bedrijfsvoering. De omvang/inrichting van de kantoorgebouwen zijn aangepast op deze veranderende functie. Het uitgangspunt is dat medewerkers bewuste keuzes maken over de werkplek en het reizen. Zo ondersteunen we medewerkers bij het inrichten van een thuiswerkplek volgens de arbonormen, hebben we ons vervoersbeleid verduurzaamd, en blijven we de voorzieningen en faciliteiten in onze gebouwen hierop beoordelen. Door gebruik te maken van Microsoft 365 producten faciliteren we het digitaal samenwerken in een digitale werkomgeving.