De begroting 2025 van de Provincie Zeeland laat ons doel zien om een sterk en toekomstgericht bestuur te realiseren. Een bestuur dat goed inspeelt op de uitdagingen en kansen van deze tijd. Het programma Bestuur heeft vier pijlers om deze doelen te bereiken:
- Een sterk bestuur.
- Een weerbaar bestuur.
- Een samenwerkend bestuur.
- Een signalerend bestuur.
De rode draad binnen het programma Bestuur is de kwaliteit van het openbaar bestuur: de manier waarop de overheid functioneert en hoe betrouwbaar deze is voor de burger. Voor de inwoners van Zeeland betekent het dat de Provincie open communiceert, goed functioneert en luistert naar de wensen en verwachtingen van haar inwoners. Als dat mogelijk is, neemt de Provincie deze wensen mee in haar beleid en beslissingen.
Sterk bestuur. Als toezichthouder controleren we de financiën van gemeenten, waterschappen en samenwerkingen. Ook controleren we hoe de gemeente haar medebewindstaken uitvoert. Als er hulp nodig is bieden we vanuit samenwerking ondersteuning. We gaan dan in gesprek met de betrokkenen om te kijken hoe het beter kan. Waar nodig handhaven we de regels om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Sterk bestuur betekent ook dat we informatie open en duidelijk delen met onze inwoners. We vinden het belangrijk dat zij begrijpen waarom we bepaalde keuzes en beslissingen maken.
Weerbaar bestuur betekent dat we zorgen voor eerlijkheid, veiligheid en veerkracht. We zorgen dat onze diensten en producten niet worden misbruikt. Bij het geven van vergunningen controleren we mensen en bedrijven, indien daar aanleiding toe is en/of het voorgeschreven is, met de Wet Bibob. Deze wet helpt ons integere besluitvorming te nemen. Hiermee creëren we een gelijk speelveld voor ondernemers. Zo zetten we ons in tegen ondermijning.
Samenwerkend bestuur houdt in dat de Provincie Zeeland actief samenwerkt met verschillende partners om samen meer te bereiken. Dat doen we in de regio, met Vlaanderen en met andere provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO). We nemen deel aan het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO). Hier werken we samen met gemeenten en waterschap aan belangrijke opgaven voor Zeeland. We versterken onze positie, onderhouden onze relaties en zorgen voor positieve en duurzame veranderingen aan beide zijden van de grens. Dat doen we door kennis en middelen te delen en gezamenlijk op te treden.
Als signalerend bestuur speuren we voortdurend naar veranderingen en trends die de regio kunnen raken. Dit kan gaan over nieuwe regels, beleid, economische veranderingen, technologische innovaties, of maatschappelijke trends. Door deze veranderingen vroeg op te merken kunnen we reageren op wat er gebeurt. Door te lobbyen brengen we de belangen van Zeeland onder de aandacht bij landelijke en Europese beleidsmakers en wetgevers. Zo kunnen we door te plannen inspelen op toekomstige ontwikkelingen en kansen die de positie van Zeeland verder versterken.
Maatschappelijk effect
De Provincie Zeeland werkt als een democratisch, open en inclusief provinciebestuur. Zij vindt iedere inwoner even belangrijk en waardeert inbreng van buitenaf. Verder bewaakt zij de kwaliteit van het openbaar bestuur. Dit is in het belang van het welzijn van de burgers en de economische prestaties in onze provincie. Dit doet zij met bewustzijn van de bijzondere ligging van onze regio, weerbaar tegen ondermijnende invloeden aan beide kanten van de grens.