Een goede én veilige bereikbaarheid is belangrijk voor Zeeland. Voor wonen, werken en de brede welvaart is bereikbaarheid de randvoorwaarde. We werken aan het in stand houden van de weginfrastructuur (inclusief bruggen en tunnels) en het Kanaal door Walcheren, werken aan verbetering van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid en aan het openbaar vervoer van de toekomst.
Tevens dragen de acties die we uitvoeren bij aan nationale (en Europese) doelstellingen: emissie vrije mobiliteit (CO2, fijnstof, stikstof), aan brede welvaartsdoelen passend bij de ruimtelijke opgave van Zeeland.
De bereikbaarheid in Zeeland is kwetsbaar. Zeeland is relatief dunbevolkt en voor de ontsluiting afhankelijk van een beperkt aantal hoofdroutes. Dit vraagt het in goede staat houden van die infrastructuur. In een tijd van meer onderhoud en soms vervanging, is een goede afstemming tussen de wegbeheerders noodzaak en wordt tijdig nagedacht over het aanbieden van alternatieve reismogelijkheden. Met investeringen in de Zanddijk en Deltaweg wordt gewerkt aan versterking van de bereikbaarheid en voor de Midden-Zeelandroute vindt een brede afweging naar de toekomst plaats.
Het is de afgelopen decennia gelukt het aantal verkeersdoden fors omlaag te brengen. In zowel de Zeeuwse als landelijke trend is zichtbaar dat het aantal (ernstig) verkeersgewonden niet meer afneemt en zonder aanvullend beleid gaat stijgen. Dit vraagt het in combinatie van gedrag, handhaving en infrastructuur aanpakken van de grootste verkeersveiligheidsrisico's.
Met de Regionale Mobiliteitsstrategie is vastgelegd op welke manier het openbaar vervoer in Zeeland wordt verbeterd. Dit wordt stap voor stap in uitvoering gebracht, waarbij flex wordt geïntroduceerd. Eerst wordt gezorgd dat dit goed werkt, voordat in buslijnen wijzigingen worden aangebracht.