Zorgen voor voldoende planologische ruimte voor bedrijven door met de gemeenten de regionale bedrijventerreinenprogramma’s te actualiseren op basis van de prognose uit 2019
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
In 2023 is er een nieuwe bedrijventerreinenprognose opgesteld. Terugkijken is de conclusie dat sinds de vorige prognose (2019) de vraag naar bedrijventerreinen flink is aangetrokken en uitgekomen op het hoge scenario. Tegelijkertijd is er niet tot nauwelijks nieuw aanbod op de Zeeuwse bedrijventerreinenmarkt gekomen. Op 1 januari 2023 was er nog 69 hectare netto uitgeefbaar bedrijventerrein. De nieuwe prognose laat tot 2032 een behoefte zien met een band breedte van 100 - 200 ha voor heel Zeeland, afhankelijk van een laag of hoog scenario. De vraag is het groots in De Bevelanden en Zeeuws Vlaanderen. De meeste vraag komt van mkb-bedrijven uit sectoren als handel, reparatie, installatie en bouw. Ook kleinschalige logistiek (tot drie hectare kavel), lichtere vormen van productie (tot en met milieucategorie 3) en diverse dienstverleners vallen hieronder. Daarnaast zien we een aanzienlijke vraag vanuit grotere logistiek (> 3 hectare) en zwaardere (productie)activiteiten (milieucategorie 4 en hoger) in de provincie Zeeland.
In de regionale bedrijventerreinenprogramma’s worden op regionaal en gemeentelijk niveau afspraken vastgelegd over de te ontwikkelen bedrijventerreinen, verduurzaming en herstructurering. De gemeenten wordt gevraagd om in 2024 de regionale bedrijventerreinprogramma's te actualiseren op basis van deze prognose. Zeeuws Vlaanderen heeft haar bedrijventerreinenprogramma al geactualiseerd.