Goed wonen, werken en leven in Zeeland vraagt om een optimale bereikbaarheid. Dat betekent niet per se méér verplaatsingen. Een fysieke verplaatsing is namelijk niet altijd nodig, zo bleek in de periode van COVID-19. We kunnen ook kiezen voor slimme locatiekeuzes, waardoor lopen en fietsen aantrekkelijker worden. Dat moet dan wel veilig kunnen gebeuren.
Via de opgave Slimme Mobiliteit werkten we aan slimme én duurzame maatregelen. Deze maatregelen kunnen helpen bij het oplossen van vraagstukken over bereikbaarheid in Zeeland. Dit alles betekent niet dat we niet meer kijken naar een oplossing met meer infrastructuur (wegen). In plaats daarvan kijken we in het voortraject en tijdens het afwegen van oplossingen naar een meer complete aanpak. Een aanpak met twee kanten: vanuit de effecten van meer mobiliteit en vanuit de mogelijke oplossingen voor een betere bereikbaarheid.
De invalshoeken daarbij zijn zowel economisch (bijdrage aan bruto Zeeuws product) als maatschappelijk (bijdrage aan bruto Zeeuws geluk). Deze aanpak loopt via vijf sporen:
- Beïnvloeden van verkeersgedrag via een regionale aanpak.
- Investeren in verbetering van de infrastructuur met het oog op doorstroming én verkeersveiligheid.
- Inzet op multimodale netwerken en goederencorridors om te zorgen dat het goederenvervoer snel en betrouwbaar is.
- Bieden van een systeem van collectief vervoer als basismobiliteit.
- Ontwikkelen en realiseren van slimme en duurzame mobiliteitsconcepten (personen en goederen).
Dit programma omvat de inspanningen die we hiertoe in 2023 leverden in aansluiting op, en ter versterking van, de activiteiten van andere overheden, ondernemers, kennisinstellingen en de Zeeuwen zélf. Naast deze uitvoeringsagenda, maakt ook het beheer en onderhoud van de provinciale (water) wegen onderdeel uit van dit programma.