Kwetsbare en onervaren weggebruikers hebben een grotere kans om bij een verkeersongeval betrokken te raken en zijn ook vaker slachtoffer van een ongeval. Vanuit het ROVZ werken we samen met onze partners zoals Zeeuwse scholen, Sport Zeeland, VVN, BOVAG, CBR, ZLM en ANWB aan bewustwording door verkeerseducatie. We geven voorlichting en bieden trainingen aan en wijzen hen zo op hun onervarenheid en kwetsbaarheid en op de risico's die dat met zich meebrengt

Binnen verkeerseducatie streven we via het ROVZ een doorlopende leerlijn na, oftewel permanente verkeerseducatie. Het aanleren van de noodzakelijke basiskennis, basisvaardigheden en basisattitudes is belangrijk om op verschillende manieren met verschillende voertuigen op een zo veilig mogelijke wijze deel te kunnen (blijven) nemen aan het verkeer.

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen dagelijks betrokken bij het verkeer. Op de kinderopvang, de basisschool en buitenschoolse opvang besteden we daarom al aandacht aan verkeer. Via het programma JONGleren krijgen pedagogisch medewerkers een teaminstructie rondom verkeersveiligheid en jonge kinderen, volgen de kinderen zelf enkele themaweken en worden de verzorgers van de kinderen betrokken bij het onderwerp.

Voor het basisonderwijs bestaat in Zeeland het Zeeuws Verkeersveiligheidslabel (ZVL). Scholen die een bepaald minimum aan verkeerslessen geven, verdienen het ZVL-label. Daarmee hebben zij recht op aanvullende activiteiten rondom verkeersveiligheid. Het aantal gelabelde scholen willen we van 2020-2024 doen toenemen met minimaal 10%. De nieuwe aanpak van ZVL via gemeentelijk werken, is daarbij een belangrijke stimulans.

Het Zeeuws verkeersonderwijs gaat verder op middelbare scholen. Via het VEVO-project worden deze scholen gestimuleerd om op een structurele wijze invulling te geven aan verkeerseducatie via Verkeersonderwijs Voorgezet Onderwijs (VEVO). Zo goed als alle Zeeuwse VO scholen zijn hierbij aangesloten.

Sinds 2022 bestaat er een lessenreeks verkeer voor het Middelbaar Beroepsonderwijs in Zeeland. Het ROVZ en Scalda hebben gezamenlijk dit lesprogramma ontwikkeld. Het streven is dit programma de komende jaren verder uit te rollen en daar waar nodig maatwerk te leveren voor het MBO in Zeeland.

Om ook het hoger beroepsonderwijs te betrekken, zijn er gesprekken opgestart met de HZ University of Applied Sciences en overkoepelend met Opleidingsschool Zuidwest (samenwerking tussen HZ Pabo en Scalda). Dit vraagt om maatwerk per opleiding. Opleidingen met een sterke link met verkeersveiligheid krijgen voorrang, zoals PABO, social work en pedagogiek.

Om jonge automobilisten, die net hun rijbewijs hebben gehaald, te bereiken verleent het ROVZ subsidie aan ZLM voor de inzetten van GRIP. Een dagtraining, waarbij het anticiperen op andere weggebruikers en aandacht aan voertuigbeheersing centraal staan. Aandacht voor jonge automobilisten en senioren fietsers blijft van groot belang.

Het programma Doortrappen, met als doel veiliger fietsen tot je 100ste, is gericht op senioren fietsers. Dit programma biedt maatwerk per gemeente en wordt samen met gemeenten, het ROVZ en betrokken partijen uitgevoerd om onze Zeeuwse senioren zo lang mogelijk veilig deel te laten nemen in het verkeer.

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Op alle onderdelen is ingezet. Educatie en de kwetsbare verkeersdeelnemers blijven ook in de komende jaren belangrijk aandachtspunt. 90 scholen in het basisonderwijs hebben momenteel het verkeersveiligheidslabel, 30 scholen zitten in het traject om het label te verkrijgen. Naar verwachting zal eind 2024 de doelstelling (minimaal 10% groei) ruimschoots worden gehaald.