De Klimaatadaptatiestrategie Zeeland is in 2021 vastgesteld in Provinciale Staten. Doel is om Zeeland in 2050 weerbaar tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. De provincie voert samen met haar de partners de gezamenlijke acties van het uitvoeringsagenda van de KasZ uit. 

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

Via het ambtelijk en bestuurlijk kernteam en in het Overleg Zeeuwse Overheden wordt nauw samengewerkt in Zeeland. Er worden goede resultaten bereikt. Voor de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie is het gelukt om het volledige bedrag dat voor Zeeland beschikbaar was voor de periode 2021 tot en met 2023 van € 7,7 miljoen naar Zeeland te krijgen. Over 2023 was dat € 2., miljoen, waarbij het gaat om middelen voor maatregelen die klimaatadaptief worden uitgevoerd ("schop in de grond"). De provincie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling en kassier.

Ook is de Klimaatatlas met labelsystematiek opgesteld en uitgerold onder regie van de provincie. Hierbij is op postcodeniveau (in de bebouwde kom) voor de klimaateffecten hitte/droogte/wateroverlast in één oogopslag het huidige label zichtbaar en kan de ambitie qua label worden bepaald. Deze werkwijze is ook bruikbaar voor monitoring in de toekomst. In de Klimaatatlas zijn ook andere gegevens beschikbaar als overstromingskaarten, % groen etc. In 2024 en daarna wordt de Klimaatatlas verder doorontwikkeld met de ambitie dat ook het effect van eventuele maatregelen direct kan worden doorgerekend. Voor de methode is landelijk aandacht en is de provincie o.a. op het Deltacongres gevraagd de methode te presenteren alsmede in andere provincies.

Voor zoet water is een maatregelenpakket opgenomen in het gebiedsprogramma (zie verder zoet water).

Tegelijkertijd is het klimaatrobuust maken van heel Zeeland een opgave die nog meer vergt dan op dit moment gebeurt met name op het vlak van gedragsverandering en meeliften bij alle reguliere werken. Hier ligt dus nog een opgave voor 2024 e.v.