Afdrukken, inkoop, aanvragen offertes, begeleiden van drukwerk en advertenties. Maar ook het maken van banners en posters, opmaak en vormgeving in huisstijl, brochures en printwerk. Het gebeurt allemaal in de kelders van de Abdij. Peter de Kam en Gido de Landmeter zijn er dagelijks in de weer met allerlei opdrachten van collega’s.
Dit jaar met de coronamaatregelen vonden Peter en Gido het maar stil op de Abdij. Er kwamen minder opdrachten door de coronacrisis. “We hebben wel ons werk gehad en je kan soms wat meer tijd uittrekken voor een opdracht”, vertelt Gido. Hij is medewerker reproductie en zorgt voor onder andere printwerk. Peter: “De opdrachten komen bij ons binnen. Mijn collega of ik verzorgen de opmaak van bijvoorbeeld rapporten. Daarna schuiven we door naar de collega’s van reproductie.”
De laatste jaren kijken we naar hoe we ons werk zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Peter: “We proberen zoveel mogelijk papierverspilling tegen te gaan. Eerder drukten we grote opdrachten bij een drukkerij. Maar het laten drukken is pas interessant bij een grote oplage waardoor je vaak te veel hebt. We vonden dat zonde en doen dit nu zelf. We hebben een printer en daarmee kun je het precieze aantal exemplaren afdrukken. Eerder moesten we het aantal stuks afronden.”
Het pakket dat de mannen moeten uitvoeren lijkt elk jaar groter te worden. Ze zijn niet alleen maar specialist in de opmaak en afdruk van de documenten. Er komen steeds nieuwe programma’s en middelen bij en daar moeten ze ook mee uit de voeten kunnen. Gido: “Zo hebben we nu een grote printer die we digitaal aansturen. En collega’s leveren materiaal verschillend aan. Bijvoorbeeld via de mail, de ander via een USB-stick of met gebruik van verschillende software. Dat zijn allemaal dingen die het soms best ingewikkeld maken. Documenten voor op onze website moeten ook digitaal toegankelijk zijn. De computer kan de documenten dan voorlezen voor iemand die dat zelf niet kan. Dat is allemaal nieuw. Vroeger legde je een velletje onder een printer en maakte je honderd afdrukken. Er waren toen ook typistes die alles uittypten.” Peter: “Het is een uitdaging om bij te blijven. Het is soms lastig nieuwe programma’s en eisen allemaal te begrijpen. Het is daardoor uitdagender, maar ook vermoeiender dan vroeger.”
Peter werkt veertig jaar in het vak en daarvan nu twintig jaar bij de Provincie Zeeland. Gido werkt al 43 jaar bij de Provincie Zeeland. Gido: “We zijn dienstverlenend en dat zijn we altijd geweest. Ik begon hier in de jaren ‘80, toen er nog een drukkerij was. Alles ging op papier. Denk aan verslagen, staatstukken en rapporten. Er ging bijna anderhalve pallet papier per week doorheen. Soms drukten we tot ’s avonds laat door als er belangrijke stukken naar buiten moesten komen. We aten dan in de drukkerij.”
De laatste tien jaar gaat heel veel daarvan digitaal. Al vinden de mannen het de laatste jaren soms best ingewikkeld, toch werken ze nog steeds met veel plezier. Gido: Voor “The Four Freedoms Awards maak ik altijd het printwerk en drukwerk. Er wordt echt naar je werk gekeken. Ik zie dan mijn boekjes in de handen van de gasten op het journaal. Dan zeg ik tegen mijn vrouw: “Kijk, dat heb ik gemaakt!” “En dan ben ik best trots!”
Peter vult aan: “Projecten waar we de vrije hand in krijgen zijn ook erg leuk. Enkele teksten en een paar foto’s en maak daar dan maar wat moois van. Zo hebben we een boekje gemaakt met columns van een collega!”
Gido & Peter: “We zijn dienstverlenend en dat zijn we altijd geweest.”