De Provincie Zeeland onderneemt verschillende initiatieven om haar organisatie verder te verduurzamen. Het gebruik van herbruikbare kantoorbekers helpt de hoeveelheid restafval te verminderen. Sinds 1 januari 2024 gebruiken we geen wegwerpbekers meer en krijgt iedereen een herbruikbare beker van bio polypropyleen. Daarnaast wil de Provincie Zeeland haar CO2¬uitstoot verminderen en uiteindelijk klimaatneutraal worden. We brengen ons energieverbruik omlaag, maken gebruik van elektrische auto’s en bij aanbestedingen letten we op het verbruik van onze leveranciers.
Ook heeft de Provincie Zeeland aandacht voor lokale inkoop, gezonde producten en inkoop via de korte keten, dus met zo min mogelijk tussenhandelaren. Dit hebben we in 2020 afgesproken in de Green Deal Eten uit de korte keten. Doel van deze Green Deal is dat de provincies zich inzetten voor meer lokaal geproduceerde producten in de bedrijfscatering. In 2020 is bij alle deelnemende partijen vastgesteld in welke mate er lokaal werd ingekocht. Eind 2023 is die meting herhaald. Hieruit blijkt dat de bedrijfscateraar van de Provincie Zeeland erg hoog scoort bij de inkoop in Nederland (98%). Dit is het hoogste van alle provincies. We hebben ook aandacht voor lokale inkoop en de inkoop van producten uit de Schijf van Vijf.
In april 2023 is voor de Provincie Zeeland een nieuw afvalplan opgesteld. Dat moet ervoor zorgen dat provinciemedewerkers minder afval produceren. En dat door afval goed gescheiden in te zamelen deze grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Daarmee dragen we bij aan de duurzame
ontwikkelingsdoelen die we stellen. Adrie van Belzen, allround servicemedewerker en Daniëlle Van der Horst-van Zalen, projectsecretaris facilitair leiden dat in goede banen.
Het grote aantal partijen dat zich met het afval bezighield was aanleiding om het afvalbeleid van de Provincie Zeeland eens onder de loep te nemen, vertelt Daniëlle. “We hadden overal leveranciers voor. Een extern bedrijf die de handdoekjes kwam ophalen, een ander voor het oud papier en weer een ander voor de frituurolie. Dat waren wel zes of zeven partijen. Dat wilden we terugbrengen tot een of twee. Uiteindelijk kozen we voor afvalverwerker Renewi. Dat bedrijf haalt nu al het afval op en verwerkt het.”
Nulmeting
In het afvalplan staat welke afvalstromen er zijn binnen de Provincie Zeeland. Maar ook hoe we die kunnen verminderen en wat dat betekent voor het ophalen en verwerken. “Uit een nulmeting in maart 2023 bleek dat we ons afval veel beter kunnen scheiden. Zo’n 70 procent van het restafval hoorde eigenlijk in een andere afvalstroom thuis. Dat konden we makkelijk verbeteren. In december hebben we een nieuwe meting gedaan. Daar zat wel wat verbetering in, maar nog niet genoeg. We moeten onze medewerkers hier bewust van maken, om beter op te letten wat in welke bak hoort.”
Minder afvalbakken
Binnen de gebouwen van de Provincie Zeeland staan nu ook minder afvalbakken, die bovendien kleiner zijn dan de oude.“Elke afvalstroom heeft zijn eigen kleur”, vertelt Adrie. “Boven de bakken hangt een bord waarop staat wat waarin moet. Maar we halen er nog genoeg uit wat er niet in hoort.” Daniëlle: “Sommige collega’s vinden ook dat er te weinig bakken zijn. Maar we willen naar minder afval, dus we gaan geen bakken bijplaatsen. Het vraagt wel wat van de collega’s, maar het zal wennen. Tenslotte scheiden we thuis toch ook ons afval.”
Eigen koffiebeker
Sinds 1 januari 2024 zijn kartonnen koffiebekers verboden en heeft elke medewerker een eigen beker gekregen. Dat scheelt een hele afvalstroom, vertelt Adrie: “Die koffiebekers vormden het grootste deel van het restafval. Globaal gingen er per week 2000 bekertjes doorheen.” Het bedrijfsrestaurant gebruikt bovendien geen wegwerpbordjes en -bestek meer. “Medewerkers mogen de porseleinen bordjes niet meenemen naar hun kamer. Dat is een van de redenen dat ze steeds vaker in het bedrijfsrestaurant en de ontmoetingsruimtes eten. Toch wonderbaarlijk hoe snel dat ging.”
Voorbeeldrol
Daniëlle en Adrie hopen de stroom restafval in 2024 terug te brengen tot 23 procent. “Het scheelt natuurlijk enorm dat we geen koffiebekertjes meer in het restafval hebben. Bovendien propten veel medewerkers ook fruitafval en servetjes in die bekertjes. Dus als je dat goed scheidt, komen we een eind in de buurt. Hierin hebben we hebben als Provincie Zeeland ook een voorbeeldrol.”
Altijd in beweging
Herkennen Adrie en Daniëlle zich in het thema van dit sociaal jaarverslag ‘Provincie Zeeland altijd in beweging’? Adrie: “Heel letterlijk zelfs. Of het nou een verhuizing is, een verbouwing of afvalscheiding er gebeurt hier genoeg.” Daniëlle: “We zijn dan ook een echte doe-afdeling. Als er in de organisatie iets verschuift, zijn wij degenen die het praktisch uitvoeren.