Al ruim 400 jaar is de Middelburgse Abdij het huis van het Zeeuws Provinciebestuur en werkplek van de provinciemedewerkers. We ontvangen er gasten uit binnen- en buitenland. Of je nu voor een afspraak, een congres, een bezoek aan het Zeeuws Museum of per toeval in de Abdij bent, de Abdij raakt je. De Abdij is dan ook een uniek huis en dat delen we graag met anderen. Lees wat de betekenis is van de Abdij voor facilitair medewerkster Ineke de Vos die regelmatig rondleidingen verzorgt in de Abdij.
De Abdij, een bijzondere locatie
De Abdij als werkplek
Terug naar navigatie - De Abdij als werkplekDe Abdij is een belangrijke ontmoetingsplaats en de Provincie Zeeland doet er alles aan om het dé plek te laten zijn voor ontmoeting en overleg. In de omliggende gebouwen van het Abdijplein werkt het provinciebestuur aan de economische ontwikkelingen, groei en innovatie van Zeeland. En je vindt er de werkplekken van de medewerkers. Sommige delen van het gebouw zijn ingericht als flexwerkplekken. Het daarvoor gebruikte meubilair, is gemaakt van biobased en circulaire materialen. Na een aantal jaar kunnen deze geretourneerd worden en gebruikt worden voor de productie van nieuw meubilair.
De Abdij als plek voor onze gasten
Terug naar navigatie - De Abdij als plek voor onze gastenIn 2019 waren er ruim negenduizend reserveringen van ruimten, diensten of hospitality. Vaak gaat het om het reserveren van een ruimte in de Abdij voor een bespreking, meeting of ander samenzijn. De Provincie heeft 145 grote evenementen georganiseerd met zowel interne als externe gasten. Daarnaast is nog 436 maal een bijeenkomst, groot of klein, gefaciliteerd waarbij bestuurders betrokken waren.
De Abdij: een veilige plek voor iedereen
Terug naar navigatie - De Abdij: een veilige plek voor iedereenZoals eerder aangegeven werken er bij de Provincie ruim 600 medewerkers. Voor het overgrote deel zijn de medewerkers in vaste dienst. Dit geldt ook voor de facilitaire medewerkers. We willen hiermee perspectief bieden in Zeeland en als organisatie het goede voorbeeld geven. Zo hebben we twintig eigen schoonmakers in dienst. Bedrijfshulpverlening is een ander belangrijk onderwerp om als organisatie op orde te hebben. Naast hun eigen werk, zijn 57 collega’s ook bedrijfshulpverlener. Deze BHV’ers verlenen hulp bij gebeurtenissen die de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers en andere aanwezigen bedreigen. Hiervoor moeten de bedrijfshulpverleners elk jaar minimaal acht uur op herhalingscursus. Daarnaast vinden er regelmatig oefeningen plaats binnen het complex. In 2019 is de BHV vijf keer ingezet, variërend van brandbestrijding tot EHBO calamiteiten zoals bijvoorbeeld een verbranding en een onwel wording. De ontvangstruimtes in het Abdijcomplex zijn voorzien van herkenbare Zeeuwse stijlelementen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de Zeeuwse DNA-kleuren en het lijnenspel van de merkstijl Zeeland, land in zee. Deze merkstijl bestaat uit het lijnenspel, kaarten, teksten, foto's en kleuren. Zeeuwse partijen kunnen hier gebruik van maken om het onderscheidende van Zeeland sterker uit de verf te laten komen. Het lijnenspel symboliseert het getij en het samenspel van land in zee. Het staat voor de landlijnen en zeegolven die met elkaar zijn verweven en zo typisch zijn voor Zeeland. Deze komen in de Abdij bijvoorbeeld terug op de wanden. Op deze manier brengen we buiten naar binnen en laten we onze verbondenheid met de streek zien.
Ineke de Vos-Meeusen kent de Abdij op haar duimpje
Terug naar navigatie - Ineke de Vos-Meeusen kent de Abdij op haar duimpjeIneke de Vos – Meeusen coördineert activiteiten die op het Abdijplein plaatsvinden en gaf rondleidingen door de Abdij. “Ik ben in Middelburg geboren en getogen. Ik ken het Abdijplein al van kinds af aan. Met Koninginnedag was er altijd een lampionnenoptocht. Toen vond ik het al geweldig het Abdijplein op te lopen door de poort. Daar zag je de lichtjes zo tegen de muur aan schijnen. Nu kom ik graag in het statencomplex, het is zo’n mooi gebouw. Ik voel mijzelf daar echt thuis. Ieder dag dat ik hier loop geniet ik van deze mooie plek.
Het is zo leuk om hele verschillende groepen mensen hier te mogen rondleiden. Kinderen, buitenlands bezoek, nieuwe medewerkers; iedere groep is anders en stelt andere vragen over de ruimtes, het antiek en de geschiedenis! Bij een rondleiding lopen we meestal langs de representatieve ruimtes en het oude gedeelte van het Abdijcomplex. Alles dat op kantoorruimte lijkt, slaan we over.
Op het Abdijplein vinden veel activiteiten plaats. Denk aan Ringrijden, De Nacht van de Nacht, Open Monumentendag of Het Zeeland Nazomer Festival. De Abdij was ook het decor bij de Film Michiel de Ruyter. De film werd opgenomen op het Abdijplein en in de Kloostergangen. Veel mensen vinden het een prachtige plek om te zijn!”
Ineke: “Ieder dag dat ik hier loop geniet ik van deze mooie plek.”
Marijn van de Plasse werkt met plezier in het bedrijfsrestaurant
Terug naar navigatie - Marijn van de Plasse werkt met plezier in het bedrijfsrestaurantMarijn van de Plasse werkt sinds april 2017 in het bedrijfsrestaurant van de Abdij. Hij zorgt voornamelijk voor de menu’s op het intranet, maakt de bestellingen en zit soms achter de kassa. Ook neemt hij sinds deze zomer taken over van de coördinator als dat nodig is.
Marijn heeft op de visserijschool gezeten en werkte de jaren daarna op een mosselkotter en oesterboot. In 2007 kreeg hij een forse hersenbloeding. Na jaren revalidatie bleek hij niet meer te kunnen werken in de visserij omdat dit fysiek niet meer mogelijk was.
Uiteindelijk is hij via de horecagelegenheid bij het NS station in Vlissingen bij de Provincie Zeeland terechtgekomen. In het begin was het zeker aanpoten en wennen om in de horeca te werken, maar nu heeft hij zijn draai gevonden! “Ik vind het erg leuk om menu’s te bedenken en nieuwe gerechten klaar te maken.” Marijn: “Schoonmaken kan ik niet echt goed. Maar bestellingen opnemen en menu’s bedenken dat vind ik dan weer leuk om te doen. Ik kijk goed naar hoe snel dingen op gaan en bestel ze dan.” De kassawerkzaamheden neemt Marijn ook op zich en hij kan goed met alle collega’s opschieten.
“Nadat de collega’s geluncht hebben lunchen we zelf. Het is altijd gezellig en we bedenken op woensdag dan gezamenlijk het menu voor de week erna. Kipkerrie loopt altijd goed en ik hou er zelf ook van.”
Marijn: “Ik ben trots dat ik voor de Provincie Zeeland werk. En ik heb plezier mijn werk.”