In het waterstofdossier geven we prioriteit aan het industriële verbruik: de komende jaren maken we werk van het vergroenen van de bestaande Zeeuwse waterstofvraag (elektrolyse)

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Zeeland heeft de ambitie om de grootste waterstofhub van West-Europa te worden. Dat betekent dat er niet enkel voor eigen gebruik geproduceerd en geïmporteerd zal worden. Samen met andere overheden, landelijk en regionaal, en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan de bouw van voldoende productielocaties (electrolysers) om te kunnen voldoen aan de vraag naar groene waterstof. Omdat de eigen lokale productie zeker de eerste jaren niet groot genoeg zal zijn om aan de regionale - en landelijke vraag te kunnen voldoen zal er deels ook werk gemaakt worden van import van groene waterstof.
We leveren een bijdrage aan het tijdig realiseren van het landelijk waterstofnetwerk (de backbone) die de 5 grote landelijke industrieclusters met elkaar verbindt en die ook aansluit op het netwerk van de buurlanden. Met betrokken partijen bekijken wij op welke wijze transport naar het achterland het meest efficiënt en het meest veilig is. In dat verband wordt de mogelijkheid van aanleg van een buisleidingnetwerk parallel aan de backbone onderzocht.
Kwaliteitsindicator en toelichting
De procedure voor de aanleg van de waterstofbackbone loopt. Medio 2024 is gebleken dat het project om verschillende redenen inmiddels twee jaar vertraging heeft opgelopen. De nieuwe planning van het Rijk gaat nu uit van afronden van het project in de 2e helft van 2030. De provincie trekt samen met de regionale partijen op richting het rijk om verdere vertraging te voorkomen en te zorgen voor een eerdere verbinding met de industriegebieden van Noord- en Zuid-Holland en een aansluiting op het Vlaams waterstofnetwerk.
In het kader van de import van groene waterstof(dragers) is gestart met het uitvoeren van een milieuverkenning om inzicht te krijgen in de effecten op externe veiligheid en milieu. Dit wordt in de eerste helft van 2025 afgerond. Tevens zal in 2025 een vervolg gegeven worden aan de haalbaarheidsstudie naar de komst van een buisleiding voor transport van ammoniak. In dat verband vindt afstemming plaats met het Rijk in relatie tot het Delta Rhine Corridor project. Uitgangspunt daarbij is dat transport van waterstof(dragers) veilige moet gebeuren.
De investeringen van marktpartijen in de bouw van electrolysers om groene waterstof te maken blijven vanwege hoge productie- en netwerkkosten en onzekerheden over wet- en regelgeving flink achter bij de verwachting. Dat is zorgelijk want die productielocaties zijn in combinatie met de import van groene waterstof wel nodig om te voldoen aan de vraag naar waterstof als alternatief voor fossiele grond- en brandstoffen.